欢迎来到高考学习网,

[登录][注册]

免费咨询热线:010-57799777

高考学习网
今日:1530总数:5885151专访:3372会员:401265
当前位置: 高考学习网 > 2016年高考北京卷英语试题(含答案)

2016年高考北京卷英语试题(含答案)

资料类别: 英语/试题

所属版本: 通用

所属地区: 北京

上传时间:2016/6/15

下载次数:1058次

资料类型:历年高考题

文档大小:522KB

所属点数: 0

普通下载 VIP下载 【下载此资源需要登录并付出 0 点,如何获得点?
绝密★启用前
  2016年普通高等学校全国统一考试(北京卷)
英语
本试卷共16页, 共150分。考试时间为120分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分:听力理解(共三节:30 分) 
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,共 7.5 分)
听下面5段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话你将听一遍。
1.What does the man want to borrow?
A.A pencil.          B.An eraser.          C.A pen. 
2.What is the woman doing now?
A.Eating.          B.Going home.          C.Having group study. 
3.What does the man have for earthquake preparation?
A.A candle.          B.A radio.          C.A flashlight. 
4.Where does the conversation most probably take place?
A.In a bank.          B. In a hotel.         C.In a store. 
5.Where will the man go for his holiday?
A.Brazil.          B.Denmark.          C.Greece.
第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白你将听两遍。
听第6段材料,回答第6至7题。
6.When does the supermarket close on Sundays?
A.At 5:00 pm.         B.At 7:00 pm.          C. At 8:00 pm.
7.What have the two speakers decided to do now?
A.Go shopping.          B.Take a walk.          C.Have dinner
听第7段材料,回答第8至9题。
8.Why does the man make the call?
A.To make a booking.
B.To make a suggestion.
C.To make an appointment. 
9.When will the man return from London?
A.On March 10.          B. On March 12.          C. On March 22. 
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What is the possible between the two speakers ?
A.Headmaster and teacher.        
B.Manager and customer.        
C.Boss and clerk. 
11.On which of following days will woman work?
A.Wednesday.          B. Saturday.         C. Sunday.
12.How often will the woman have on-the-job training?
A. Once a week.         B. Once a month.         C. Once a year.
听第9段材料,回答第13至15题。
13.What is the speaker mainly talking about?
A.Course materials.          
B. After-school activities.         
C. Changes in the timetable.
14.What will the first class be today?
A.English.          B.History.          C.Art. 
15.Which group will meet on Friday?
A.The debating group.
B.The handball group.
C.The music group.
第三节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)
听下面一段对话,完成第16至第20五道小题,每小题仅填写一个词。听对话前,你将有20秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段对话你将听两遍。

Customer Service Form		Room No.	   16    		Name	George    17    		Phone No.	61-293-312097		Event	Booking a(n)   18   
Leaving:1:20 pm from the hotel to the MQ    19   
Returning:8:00 pm waiting    20    the MQ and then back to hotel		
第二部分:知识运用(共两节,45 分)
第一节 单项填空(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)
从每题所给的 ABCD 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
例:It’s so nice to hear from her again ________,we last met more than thirty years ago.
What’s more           B.That’s to say 
21.Jack      in the lab when the power cut occurred.
A.works   B.has worked   C.was working   D.would work
22.I live next door to a couple       children often make a lot of noise.
A.whose   B.why   C.where   D.which
23.—Excuse me,which movie are you waiting for?
—The new Star Wars.We      here for more than two hours.
A.waited   B.wait   C.would be waiting   D.have been waiting
24.Your support is important to our work.      You can do helps.
A.However   B.Whoever   C.Whatever   D.Wherever 
25.I      half of the English novel,and I,ll try to finish it at the weekend.
A.read   B.have read   C.am reading   D.will read
26.      it easier to get in touch with us, you,d better keep this card at hand.
A. Made   B. Make   C. Making   D. To make

27.My grandfather still plays tennis now and then,      he,s in his nineties.
A.as long as   B.as if   C. even though   D.in case
A. Ordering                        B. To order
C. Having ordered                   D. Ordered
29. The most pleasant thing of the rainy season is _____ one can be entirely dust.
A. what                               B. that
C. whether                            D. why
30. The students have been working hard on their lessons and their efforts______ success in the end.
A. rewarded                           B. were rewarded
C. will reward                         D. will be rewarded
31. I love the weekend,because I_____ get up early on Saturdays and Sundays.
A. needn’t                              B. mustn’t
C. wouldn’t                              D. shouldn’t
32. Newly-built wooden cottages line the street, _______ the old town into a dreamland.
A. turn                B. turning
C. to turn              D. turned
33. I really enjoy listening to music ___ it helps me relax and takes my mind away from other cares of the day.
A. because               B.before
C. unless              D. until
34. Why didn’t you tell me about your trouble last week? If you ___ me, I could have helped.
A. told         B. had told
C. were to tell    D. would tell
35. I am not afraid of tomorrow, ______ I have seen yesterday and I love today.
A. so   B. and
C. for   D. but
第二节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,共 30 分)
阅读下面短文, 掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上讲该项 涂黑。

A Race Against Death
It was a cold January in 1925 in North Alaska. The town was cut off from the rest of the world due to heavy snow.
On the 20th of that month, Dr.Welch   36   a Sick boy, Billy, and knew he had diphtheria, a deadly infectious(传染的)disease mainly affecting children. The children of Nome would be  37  if it struck the town. Dr.Welch needed medicine as soon as possible to stop other kids from getting sick.   38  , the closest supply was over 1,000 miles away, in Anchorage.
How could the medicine get to Nome? The town`s  39  was already full of ice, so it couldn`t come by ship. Cars and horses couldn`t travel on the   40  roads. Jet airplanes and big trucks didn`t exist yet.
  41  January 26, Billy and three other children had died. Twemty more were   42  . Nome`s town officials came up with a(n)  43  . They would have the medicine sent by   44  from Anchorage to Nenana. From there, dogeled(狗拉雪橇)drivers—known as “mushers”—would   45  it to Nome in a relay(接力).
The race began on January 27. The first musher, Shannon, picked up the medicine from the train at Nenana and rode all night.  46  he handed the medicine to the next musher, Shannon`s face was black from the extreme cold. 
On January 31, a musher named Seppala had to   47  a frozen body of water called Norton Sound .It was the most  48  part of the journey. Norton Sound was covered with ice,which could sometimes break up without warning.If that happened,Seppala might fall into the icy water below.He would  49  ,and so would the sick children of  Nome.But  Seppala made it across.
   A huge snowstorm hit on February 1.Amusher  named Kaasen had to brave this storm.At one point,huge piles of sonw blocked his 50  .He had to leave the trail (雪橇痕迹)to get around them.Conditions were so bad that it was impossible for him to  51  the trail again. The only hope was Balto,Kaasen’s lead dog, Balto put his nose to the ground, 5 2  to find the smell of other dogs that had traveled on the trail.If  Balto failed,it would mean disaster for Nome.The minutes passed by.Suddenly, Balto began to  53  .He had foung the trail
   At 5:30 am on February 2, Kaasen and his dog  54  in Nome. Within minutes,Dr.Welch had the medicine.He quickly gave it to the sick children.All of them recoverd. 
   Nome had been  55  .
36.A.examined    B.warned     C.interviewed        D.cured
37.A.harmless    B.helpless  	C. fearless   			D.careless
38.A.Moreover   B.Therefore  	C.Otherwise    		D.However
39.A.airport     B.station  		C. harbor  			 D.border
40.A.narrow  	B. snowy 	 C.busy    			D.dirty
41.A.From  	  B.On  			C.By   				D.After
42.A.tired 	  B.upset  		C. pale   			D.sick
43.A.plan  	  B.excuse  		C.message   			 D.topic
44.A.air 		 B.rail  			C. sea   				D.road
45.A.carry  	 B.return  		C. mail  			 	D.give
46.A.Though 	 B.Since  		C. When  			D.If
47.A.enter 	 B.move  		C. visit   			D.cross
48.A.shameful 	 B.boring  	C.dangerous    D.foolish
49.A.escape  		B.bleed 		 C. swim  	 D.die
50.A.memory  	B.exit  		C.way    	D.destination
51.A.find  		B.fix  		C. pass   	D.change
52.A.pretending  B.trying  		C. asking   	D.learning
53.A.run  		B.leave  		C. bite   	D.play
54.A.gathered 	 B.stayed  	C. camped   	D.arrived
55.A.controlled	 B.saved  	C.founded    D.developed
第三部分:阅读理解 (共两节,20 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2 分,共 30 分)
阅读下列短文:从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,将正确的选项涂在答题卡上。
A
Dear Alfred,
	I want to tell you how important your help is to my life.
	Growing up, I had people telling me I was too slow, though, with an IQ of 150 at 17, I’m anything but stupid. The fact was that I was found to have ADIID(注意力缺陷多动障碍). Anxious all the time, I was unable to keep focused for more than an hour at a time.
	However, when something did interest me, I could become absorbed. In high school, I became curious about the computer, and built my first website. Moreover, I completed the senior course of Computer Basics, plus five relevant pre-college courses.
	
While I was exploring my curiosity, my disease got worse. I wanted to go to college after high school, but couldn’t . So, I was killing my time at home until June 2012 when I discovered the online computer courses of your training center.
	Since then, I have taken courses like Data Science and Advanced Mathematics. Currently, I’m learning your Probability course. I have hundreds of printer paper, covered in self-written notes from your video. This has given me a purpose.
	Last year, I spent all my time looking for a job where, without dealing with the public , I could work alone, but still have a team to talk to. Luckily, I discovered the job—Data Analyst—this month and have been going full steam ahead. I want to prove that I can teach myself a respectful profession, without going to college, and be just as good as, if not better than, my competitors. 
	Thank you. You’ve given me hope that I can follow my heart. For the first time, I feel good about myself because I’m doing something, not because someone told me I was doing good. I feel whole.
This is why you’re saving my life.
Yours,
Tanis
56. why did’t Tanis go to college after high school?
A.She had learned enough about computer science
B. She had more difficulty keeping foucesed
C.She preferred taking online courses
D.She was too slow to learn
57. AS for the working environment,Tains prefers____.
A .working by herself
B.dealing with the public
C.competing against others
D.staying with ADHD students
58.Tanis wrote this letter in order to_____.
A.explain why she was interested in the computer
B.share the ideas she had for her profession 
C .show how grateful she was to the center
D.describe the courses she had taken so far
B
Surviving Hurricane Sandy(飓风桑迪)
Natalie Doan,14, has always felt lucky to live in Rockaway, New York. Living just a few blocks from the beach, Natalie can see the ocean and hear the wave from her house. “It’s the ocean that makes Rockaway so special,” she says.
On October 29, 2012, that ocean turned fierce. That night, Hurricane Sandy attacked the East Coast, and Rockaway was hit especially hard. Fortunately, Natalie’s family escaped to Brooklyn shortly before the city’s bridge closed.
When they returned to Rockaway the next day, they found their neighborhood in ruins. Many of Natalie’s friends had lost their homes and were living far away. All around her, people were suffering, especially the elderly. Natalie’s school was so damaged that she had to temporarily attend a school in Brooklyn. 
In the following few days, the men and women helping Rockaway recover inspired Natalie. Volunteers came with carloads of donated clothing and toys. Neighbors devoted their spare time to helping others rebuild. Teenagers climbed dozens of flights of stairs to deliver water and food to elderly people trapped in powerless high-rise buildings.
“My mom tells me that I can’t control what happens to me,” Natalie says. “but I can always choose how I deal with it.”
Natalie’s choice was to help.
She created a website page matching survivors in need with donors who wanted to halp. Natalie posted introduction about a boy named Patrick, who lost his baseball card collecting when his house burned down. Within days, Patrick’s collection was replaced.
In the coming months, her website page helped lots of kids: Christopher, who received a new basketball; Charlie, who got a new keyboard. Natalie also worked with other organizations to bring much-need supplies to Rockaway. Her efforts made her a famous person. Last April, she was invited to the White House and honored as a Hurricane Sandy Champion of Change.
Today, the scars(创痕)of destruction are still seen in Rockaway, but hope is in the air. The streets are clear, and many homes have been rebuilt. “I can’t imagine living anywhere but Rockaway,” Natalie declares. “My neighborhood will be back, even stronger than before.”
59.When Natalie returned to Rockaway after the hurricane ,she found______.

A.some friends had lost their lives
B.her neighborhood was destroyed
C.her school had moved to Brooklyn
D.the elderly were free from suffering
60.According to paragraph4,who inspired Natalie most?
A.The people helping Rockaway rebuild
B.The people trapped in high_rise building
C.The volunteers donating money to suevivors
D.Local teenagers bringing clothing to elderly people
61.How did Natalie help the survivors?
A.She gave her toys to the kids
B.She took care of younger children
C.She called on the White House to help
D.She built an information sharing platform
62.What does the story intend to tell us?
A.Little people can make a big difference
B.A friend in need is a friend indeed
C.East or West,home is best
D.Technology is power
C
California Condor’s Shocking Recovery
California condors are North America’s largest birds, with wind-length of up to 3 meters. In the 1980s, electrical lines an d lead poisoning(铅中毒) nearly drove them to dying out. Now, electric shock training and medical treatment are helping to rescue these big birds.
In the late 1980s, the last few condors were taken from the wild, and there are now more than 150 flying over California and nearby Arizona, Utah and Baja in Mexico.
Electrical lines have been killing them off. “As they go in to rest for the night, they just don’t see the power lines,” says Bruce Rideout of San Diego Zoo. Their wings can bridge the gap between lines, resulting in electrocution(电死) if they touch two lines at once.
So scientists have come up with a shocking idea. Tall poles, placed in large training areas, teach the birds to stay clear of electrical lines by giving them a painful but undeadly electric shock. Before the training was introduced, 66% of set-freed condors died of electrocution. This has now dropped to 18%.
    Lead poisonous has proved more difficult to deal with. When condors eat dead bodies of other animals containing lead, they absorb large quantities of lead. This affects their nervous systems and ability to produce baby birds, and can lead to kidney(肾) failures and death. So condor with high levels of lead are sent to Los Angeles Zoo, where they are treated with calcium EDTA, a chemical that removes lead from the blood over several days. This work is starting to pay off. The annual death rate for adult condors has dropped from 38% in 2000 to 5.4% in 2011. 
    Rideout’s team thinks that the California condors’ average survival time in the wild is now just under eight years. “Although these measures are not effective forever, they are vital for now,” he says. “They are truly good birds that are worth every effort we put into recovering them. ”
63.California condors attract researchers’ interest because they       .
A.are active at night
B.had to be bred in the wild
C.are found on in California
D.almost died out in the 1980s
64. Researchers have found electrical lines are      .
A.blocking condors’ journey home  
B. big killers of Califorbnia condoras
C. rest places for condors at night
D. used to keep condors away
65.According to Paraghaph 5 ,lead poisoning      .
A.makes condors too nervous to fly      
B. has little effect on condors’ kidneys
C. can hardly be gotten rid of form condors’ blood
D. makes it different for condors to produce baby birds
66.The passage shows that       .
A.the average survival time of condors is satisfactory

B.Rideout’s research interest lies in electric engineering
C.the efforts to protect condors bave brought good results
D.researchers have found the final answers to the problem
D
Why College Is Not Home
   The college years are supposed to be a time for important growth in autonomy(自主性) and the development of adult identity. However, now they are becoming an extended period of adolescence, during which many of today’s students and are not shouldered with adult responsibilities.
   For previous generations, college was decisive break from parental control; guidance and support needed help from people of the same age and from within. In the past two decades, however, continued connection with and dependence on family, thanks to cellphones, email and social media, have increased significantly. Some parents go so far as to help with coursework. Instead of promoting the idea of college as a passage from the shelter of the family to autonomy and adult responsibility, universities have given in to the idea that they should provide the same environment as that of the home.
  To prepare for increased autonomy and responsibility, college needs to be a time of exploration and experimentation. This process involves “trying on ” new ways of thinking about oneself bothe intellectually(在思维方面) and personally. While we should provide “safe spaces” within colleges, we must also make it safe to express opinions and challenge majority views. Intellectual growth and flexibility are fostered on debate and questioning. 
  Learning to deal with the social world is equally important. Because a college community(群体) differs from the family, many students will struggle to find a sense of belonging. If students rely on administrators to regulate their social behavior and thinking pattern, they are not facing the challenge of finding an identity within a larger and complex community.
Moreover, the tendency for universities to monitor and shape student behavior runs up against another characteristic of young adults: the response to being controlled by their elders. If acceptable social behavior is too strictly defined(规定) and controlled, the insensitive or aggressive behavior that administrators are seeking to minimize may actually be encouraged.
   It is not surprising that young people are likely to burst out, particularly when there are reasons to do so. Our generation once joined hands and stood firm at times of national emergency. What is lacking today is the conflict between adolescent’s desire for autonomy and their understanding of an unsafe world. Therefore, there is the desire for their dorms to be replacement homes and not places to experience intellectual growth.
Every college discussion about community values, social climate and behavior should include recognition of the developmental importance of student autonomy and self-regulation, of the necessary tension between safety and self-discovery.
67.What’s the author’s attitude toward continued parental guidance to college students?
A.Sympathetic                          B.Disapproving
C.Supportive                           D.Neutral
68.The underlined word “passage” in Paraghaph 2 means      .
A.change                              B.choice
C.text                                 D.extension
69.According to the anthor ,what role should college play?
A.to develop a shared identity among students
B.to define and regulate students’ social behavior
C.To provide a safe world without tension for students 
D.To foster students’ intellectual and personal development
70.Which of the following shows the development of ideas in the passage?

第二节(共 5 小题;每小题 2 分。共 10 分) 
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出正确的填入空白处。选项中有两项为多余选项。
The Science of Risk-Seeking
Sometimes We decide that a little unnecessary danger is worth it because when we weigh the risk and the reward, the risk seems worth tasking.   71   Some of us enjoy activities that would surprise and scare the rest of us. Why? Experts say it may have to do with how our brains work.
The reason why any of us take any risks at all might have to do with early humans. Risk-takers were better at hunting, fighting, or exploring.    72    As the quality of Risk-taking was passed from on ration to the next, humans ended up with a sense of adventure and a tolerance for risk.
So why aren’t we all jumping out of airplanes then? Well, even 200,000 years ago, too much risk-taking could get one Killed. A few daring survived, though, along with a few stay-in-the-cave types. As a result, humans developed a range of character types that still exists today. So maybe you love car racing, or maybe you hate it.  73   
No matter where you are on the risk-seeking range, scientists say that your Willingness to take risks increases during your teenage years.   74   To help you do that, your brain increases your hunger for new experiences. New experiences often mean taking some risks, so your brain raises your tolerance for risk as well.
Mean taking some risks, so your brain raisers your tolerance for risk as well.
  75  For the risk-seekers a part of the brain related to pleasure becomes active, while for the rest of us, a part of the brain related to fear becomes active. 
 As experts continue to study the science of risk-seeking, we’ll continue to hit the mountains, the waves or the shallow end of the pool.
A.It all depends on your character.
B.Those are the risks you should jump to take.
C.Being better at those things meant a greater chance of survival.
D.Thus, these well-equipped people survived because they were the fittest.
E.This is when you start to move away from your family and into the bigger world.
F.However, we are not all using the same reference standard to weigh risks and rewards.
G.New brain research suggests our brains work differently when we face a nervous situation.
第四部分:书面表达(共两节,35 分) 
第一节15分)
    假设你是红星中学高三学生李华。你的英国朋友Jim 在给你的邮件中提到他对中国历史很感兴趣,并请你介绍一位你喜欢的中国历史人物。请你给Jim回信,内容包括: 
该人物是谁; 2. 该人物的主要贡献; 3. 该人物对你的影响。  注意:1. 词数不少于50;2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。   Dear Jim, 
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 ( 20 分)
假设你是红星中学高三一班的学生李华。你班同学参加了学校的“地球日”系列活动。请按照以下四幅图的先后顺序,以“Actions for a Greener Earth”为题,给校刊“英语角”写一篇英文稿件,介绍活动的全过程。
注意:词数不少于60。
提示词:地球日Earth Day


2016年普通高等学校全国统一考试
英语(北京卷)参考答案
第一部分:听力理解(共三节,30 分) 
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,共 7.5 分)
1. A 	2. B				3. C 			4. B 				5. A		
第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
 6. A 	7. B				8. A 			9. C 				10. C
11. B 			12. B			13. C  			14. A				15. C
第三节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)
 每小题1.5分。如果出现拼写错误不计分;出现大小写、单复数错误扣0.5分;如每小题超过一个词不计分。
16. 1211/12-11/Twelve-Eleven/twelve-eleven/Twelve-eleven/TWELVE-ELEVEN
17. Hogarth/HOGARTH
18. taxi
19. Tower/TOWER
20. outside
第二部分:知识运用(共两节,45 分)
第一节 单项填空(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)
  21.C		22. A 				23.D 				24. C 				25. B 	
26. D 			27. C 				28. D 				29. B 				30. D
31. A 			32. B				33. A				34. B				35. C
第二节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,共 30 分)
6. A			   37. B				 38. D 				39. C 				40. B41. C 			42. D 				 43. A 				44. B 				45. A46. C 			47. D 				 48. C 				49. D 				50. C51. A 			52. B 				 53. A 				54. D				55. B 
第三部分:阅读理解 (共两节,20 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2 分,共 30 分)
56. B	57. A				58. C				59. B				60. A  
61. D				62. A				63. D				64. B				65. D
66. C				67. B				68. A				69. D				70. C   
第二节(共 5 小题;每小题 2 分。共 10 分) 
71. F	72. C				73. A				74. E				75. G
第四部分:书面表达(共两节,35 分) 
第一节(15分)
Dear Jim,
It’s great to hear from you. I feel proud knowing your interest in Chinese history.
As for my favorite figure in Chinese history, it must be Wei Yuan, a great thinker in the late Qing Dynasty. He, in his book, Haiguo Tuzhi(Maps and Records of the World), introduced modern technologies and ideas to China. That opened our eyes to the world. In fact, he inspires me to major in English in college, to be a bridge between China and the world.
Interested in knowing more? I can find you some books! Just let me know.
Cheers!
Yours,
Li Hua
第二节 ( 20 分)
一、内容要点:
1. 获知信息  2. 制作        3. 分发      4. 演讲
二、 One possible version:
   A week before Earth Day, posters were put up around our school, calling upon us to join in the actions for a greener earth.
   Our class came up with the idea to make better use of used materials. We brought to our classroom worn-out clothes, pieces of cardboard and empty plastic bottles, and turned those into dolls, handbags, issue boxes and small vases. That weekend, we went to a nearby neighborhood and gave them away to the people there. All were very happy with those unexpected gifts, especially little kids and elderly people. We did so well that we were invited to share our idea and experience with all the students of our school.
We are very proud of ourselves and believe we can do more for a better world.















高考学习网-中国最大高考学习网站Gkxx.com | 我们负责传递知识!


































本网部分资源来源于会员上传,除本网组织的资源外,版权归原作者所有,如有侵犯版权,请联系并提供证据(kefu@gkxx.com),三个工作日内删除。

精品专题more

友情链接:初中学习网人民网高考网易高考高中作文网新东方冬令营