欢迎来到高考学习网,

[登录][注册]

免费咨询热线:010-57799777

高考学习网
今日:1530总数:5885151专访:3372会员:401265
当前位置: 高考学习网 > 2016年高考四川卷英语试题(解析版)

2016年高考四川卷英语试题(解析版)

资料类别: 英语/试题

所属版本: 通用

所属地区: 四川

上传时间:2016/6/15

下载次数:567次

资料类型:历年高考题

文档大小:591KB

所属点数: 0

普通下载 VIP下载 【下载此资源需要登录并付出 0 点,如何获得点?
绝密★启用前
总评:2016年四川卷覆盖面广,难易适度,能全面考查出学生对基础知识的掌握和语言运用的能力。
阅读理解从文体上来看,与前几年的出题思路一致:一篇广告,一篇说明文,一篇议论文;考查内容全面,题型多样,包括细节理解、推理判断题、主旨大意题和词义猜测题,其中推理判断题比重较大。
七选五主要考查上下文衔接识别和关键词的把握。话题也是学生不陌生的话题,其中一空位于句首,一空位于句末,三个空位于句子中间,考生只要运用七选五的常规选项筛选和辨析技巧,定会得心应手。
完形填空
全文逻辑清晰,上下文线索明了,主要考查学生对上下文的理解,在语境中做出正确选择。文章中不涉及语法的填空,单纯词汇辨析几乎没有,因此今年该题重在考查的就是对于语篇的细致理解,并没有在故事情感线索处及近义词辨析方面过多挖陷阱增加区分度。词组搭配考查多用基础词汇。该题考查了4个名词、4个形容词、5个副词、6个动词和1个介词。
语法填空
该题突出了高考对于重点考点的重点考查,动词的时态、语态、状语从句、非谓语动词、并列连词、名词的单数复数以及不同词性之间的词形转换仍然是我们考查的重点。
短文改错
该题考查基础知识较多,涉及到不可数名词、冠词、定语从句、动词时态、非谓语动词、固定词组、并列连词以及对词汇本意的考查。其中favorite(最喜爱),曾经在2007年的河北省中、高考的单词拼写中考查。
最后,书面表达部分是用英文写一篇短文,是学生熟悉的话题,应该说不难写,只要书写过关,相信学生会得到一个满意的分数。
第二部分阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Basketball Statistician Help Wanted
The Athletic Department is looking for students to help assist staff during the Fall 2016, Winter 2016-17 and Spring 2017 semesters. Students in this position will be keeping live statistics during basketball games. Students must meet all of the following requirements:
Good computer skills
Available evenings and weekends
Knowing basketball rules and statistics
Students interested in working for the Athletic Department should contact the Athletic Coordinator at their respective(各自的) campuses.
TP/SS Athletic Coordinator, Michael Simone,240-567-1308
Rockville Athletic Coordinator, Jorge Zuniga,240-567-7589
Springfield Athletic coordinator, Gary Miller,240-567-2273
Germantown Athletic Coordinator, GavriChavan, 240-567-6915
1.When will the job start?
A .In May 2016B. In May 2017
C.In September 2016D. In September2017
2.Who is more likely to get job?
A.Sam,English major ,member of the college basketball team
B.Judy,IT staff with night classes,children’s basketball team coach
C.Ted,computer major, basketball fan,free on evenings and weekends
D.Molly,part_time programmer,high school basketball player ,new mother
3.Whom should you contact if you want to apply for the job in Rockville?
A.MichaelB.JorgeC.GauriD.Gary
【答案】1. C  2. C  3.B
2.C 推理判断题。根据第一段中Students must meet all of the following requirements:Good computer skills;Available evenings and weekends;Knowing basketball rules and statistics。学生必须满足下面要求:好的电脑技术;晚上和周末有空;懂篮球知识。可知C项符合题意,故选C。
3.B 细节理解题。根据第二段中Rockville Athletic Coordinator, Jorge Zuniga,240-567-7589。可知B项符合题意。故选B。
【名师点睛】
事实询问题,这类试题通常以疑问词what/who/when/where/why/how引起的特殊问句,就文章中某一词语、某一句子、某一段落或某一具体细节和事实进行提问。解答此类试题首先要弄清题目和每一个选项的含义,然后按题目要求寻找与之相关的细节,正确估计答案来源。同时要注意题目和文章中的暗示作用,特别注意辨别各种信息,确认各种信息。比如第3小题B 细节理解题。根据第二段中Rockville Athletic Coordinator, Jorge Zuniga,240-567-7589。可知B项符合题意。故选B。
考点:考查广告类阅读
B
  If you could have one superpower, what would it be?
  Dreaming about whether you would want to read minds, see through walls, or have superhuman strength may sound silly, but it actually gets to the heart of what really matters in your life.
   Every day in our work, we are inspired by the people we meet doing extraordinary things to improve the world.
They have a different kind of superpower that all of us possess: the power to make a difference in the lives of others.
We’re not saying that everyone needs to contribute their lives to the poor. Your lives are busy enough doing homework, playing sports, making friends, seeking after your dreams. But we do think that you can live a more powerful life when you devote some of your time and energy to something much larger than yourself. Find an issue you are interested in and learn more. Volunteer or, if you can, contribute a little money to a cause. Whatever you do, don’t be a bystander. Get involved. You may have the opportunity to make your biggest difference when you’re older. But why not start now?
Our own experience working together on health, development, and energy the last twenty years has been one of the most rewarding parts of our lives. It has changed who we are and continues to fuel our optimism about how much the lives of the poorest people will improve in the years ahead.
4. What does the underlined part in Paragraph 2 refer to?
A. Your life style.
B. Your life value.
C. Your trouble in life.
D. Your life experience.
5. Why does the author say they are inspired every day?
A. They possess different kinds of superpowers.
B. They have got the power to change the world.
C. Some people around them are making the world better.
D. There are many powerful people in their life and work.
6. What does the author stress in Paragraph 5?
A. Learning more and contributing more to a cause.
B. Rising above self and acting to help others.
C. Working hard to get a bigger opportunity.
D. Trying your best to help the poor.
7. What can be inferred from the last paragraph?
A. The author believes the lives of the poorest will get better.
B. Much more progress will be made in the near future.
C. The work on health is the most valuable experience.
D. People’s efforts have been materially rewarded.  
【答案】4.B5.C   6.B   7.A
4. B 词义猜测题。根据文章开始提到的If you could have one superpower, what would it be?如果你有超能,它将会是什么呢?Dreaming about whether you would want to read minds, see through walls, or have superhuman strength may sound silly,梦想着是否你想读懂心思,看穿墙,或有超能的力量,这些可能听起来是愚蠢的,but it actually gets to the heart of what really matters in your life.但是它实际上是在你的生活中真正重要的核心,也就是你生活的价值。故选B。
5.C 细节理解题。根据第三段Every day in our work, we are inspired by the people we meet doing extraordinary things to improve the world.每天在我们的工作中,我们会收到一些人的鼓舞,他们在做一些改善世界的事情。故选C。
6.B 推理判断题。根据第五段中we do think that you can live a more powerful life when you devote some of your time and energy to something much larger than yourself.。我们确实认为当你把你的一些时间和精力奉献给别人时,你就能过上一个更强大的生活。Volunteer or, if you can, contribute a little money to a cause.。自愿或者,如果你能的话,给一个事业贡献一点钱。可知第五段的意思是:行动起来帮助别人。故选B。
【名师点睛】
推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含有infer, suggest, imply, conclude  indicate等标志性词语。这种题型主要包括细节判断题、态度观点推断题、写作意图推断题、文章出处判断题和猜测想象推断题。比如第7小题A 推理判断题。根据最后一段最后一句It has changed who we are and continues to fuel our optimism about how much the lives of the poorest people will improve in the years ahead.它已经改变了我们是谁,在以后的这些年里最穷人的生活将会得到改善。故选A。
考点:考查日常生活类阅读
C
   In the depths of the French Guianese rainforest, there still remain unusual groups of indigenous(土著的) people. Surprisingly, these people live largely by their own laws and their own social customs. And yet, people in this area are in fact French citizens because it has been a colony(殖民地) of the French Republic since 1946. In theory, they should live by the French law is often ignored or unknown, thus making them into an interesting area of “lawlessness” in the world.
The lives of these people have finally been recorded thanks to the effects of a Frenchman form Paris called Gin. Gin spent five months in early 2015 exploring the most remote corners of this area, which sits on the edge of the Amazon rainforest, with half its population of only 250,000 living in its capital, Cayenne.
“I have a special love for the French Guianese people. I have worked there on and off for almost ten years,” says Gin. “I’ve been able to keep firm friendships with them. Thus I have been allowed to gain access to their living environment. I don’t see it as a lawless land. But rather I see it as an area of freedom.”
“I wanted to show the audience a photographic record touching upon the uncivilized life,” continues Gin. “I prefer to work in black and white, which allows me to show different specific worlds more clearly.”
His black-and-white pictures present a world almost lost in time. These pictures show people seemingly pushed into a world that they were unprepared for. These local citizens now have to balance their traditional self-supporting hunting lifestyle with the lifestyle offered by the modern French Republic, which brings with it not only necessary state welfare, but also alcoholism, betrayal and even suicide.
8. Why does the author feel surprised about the indigenous people in French Guiana?
  A. They seldom follow the French law.
  B. They often ignore the Guianese law.
C. They are separated from the modern world.
  D. They are both Guianese and French citizens.
9.Gin introduced the special world of the indigenous Guianese as _________.
A. a tour guide
  B. a geographer
C. a film director
  D. a photographer
10. What is Gin’s attitude towards the lives of the indigenous Guianese?
A. Cautious.
  B. Doubtful.
C. Uninterested.
  D. Appreciative.
11.What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to?
A. The modern French lifestyle.
  B. The self-supporting hunting.
C. The uncivilized hunting.
  D. The French Republic.
【答案】8.A    9.D    10.D   11.A
【解析】
试题分析:本文通过一个摄影记者向人们展示了法国的Guianese人,和现代法国的生活风格给他们带来的影响。
8.A推理判断题。根据第一段第二句Surprisingly, these people live largely by their own laws and their own social customs.令人吃惊的是,这些人主要靠自己的法律和他们的社会风俗生活。可知A项符合题意。
10.D推理判断题。根据第三段第一、二句“I have a special love for the French Guianese people. I have worked there on and off for almost ten years,”我对法国Guianese人有一个特殊的爱。我在那里工作了将近十年了。所以他对法国Guianese人是心存感激的,故选D。
11.A词义猜测题。根据最后一段最后一句中the lifestyle offered by the modern French Republic,被法兰西共和国提供的生活风格,可知后面的定语从句中it指现代法国的生活风格。故选A。
考点:考查风土人情类阅读
D
A warm drink of milk before bed has long been the best choice for those wanting a good night’s sleep. But now a study has found it really does help people nod off—if it is milked from a cow at night.
  Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety.
  The study, by researchers from Seoul, South Korea, involved mice being fed with dried milk powder made from cows milked both during the day and at night.
  Those given night milk, which contained 10 times the amount of melatonin, were less active and less anxious than those fed with the milk collected during daytime, according to the study published in The Journal of Medicinal Food.
   Night milk quickened the start of sleep and caused the mice to sleep longer.
   While the effect of cows milk harvested at different time has not been tested on humans up to now, taking melatonin drugs has been suggested to those who are struggling to fall asleep at night.
   Previous studies have also indicated that milk can be excellent for helping sleep because of the calcium content, which helps people to relax.
  Milk is also sugar-free and additive-free with nutritionists recommending skimmed milk as the best choice before bed as it is the least fattening. The more fat you take in before bedtime, the greater burden you will put on your body at night.
12. According to the text, the mice fed with daytime milk_______.
     A. started sleep more easily
     B. were more anxious
     C. were less active
     D. woke up later
13. Which of the following is true of melatonin according to the text?
     A. It’s been tested on mice for ten years 
     B. It can make people more energetic
     C. It exists in milk in great amount
     D. It’s used in sleeping drugs
14. What can be a suitable title for the text?
A. Night Milk and Sleep  
     B. Fat Sugar and Health
C. An Experiment on Mice
D. Milk Drinking and Health
15.How does the author support the theme of the text?
     A. By giving examples.
     B. By stating arguments.
     C. By explaining statistical data.
     D. By providing research results.
【答案】12.B  13.D  14.A  15.D
13.D推理判断题。根据第五段Night milk quickened the start of sleep and caused the mice to sleep longer.晚上牛奶加快睡眠的开始,使老鼠睡的时间更长。可知D项符合题意。
14.A主旨大意题。根据第二段Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety. 研究者已经发现晚上牛奶包含更多的褪黑激素,这已经被证明能帮助人们感到困倦和减少焦虑。可知A项符合题意。
【名师点拨】
抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心
要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。比如第14小题A主旨大意题。根据第二段Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety. 研究者已经发现晚上牛奶包含更多的褪黑激素,这已经被证明能帮助人们感到困倦和减少焦虑。可知A项符合题意。
考点:考查健康类阅读
第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Both men and women are living longer these days in industrialized countries. 16  In general, they can expect to live six or seven years more than men. One reason for this is biological.
One important biological factor that helps women live longer is the difference in hormones between men and women.   17  Between the ages of about 12 and 50, women produce hormones that are involved in fertility(生育能力). These hormones also have a positive effect on the heart and blood flow. In fact, women are less likely to have high blood pressure or to die from heart attacks.
18   They help the body defend itself against some kinds of infections. This means that women generally ger sick less often and less seriously than men. The common cold is a good example: women, on average, get fewer colds than men.19    Scientists are still not exactly sure how influence aging, but they believe that they do. Some think that a woman’s body cells have a tendency(向) to age more slowly than a man’s. Others think that a man’s body cells have a tendency to age more quickly. 20  A.However, women, on average, live longer.B .The biological factor plays an important part.C. Women are also helped by their female genes.D. The female hormones also protect the body in another way.E. Recent research seems to support both of these possibilities.F. Therefore, women are more healthy than men and can live a better life.G. Hormones are chemicals which are produced by the body to control carious body functions.
【答案】16.A  17.G  18.D  19.C  20.E
【解析】
试题分析:女性比男性寿命长的原因。
17.G根据空格上句:男性和女性之间荷尔蒙的不同帮助女性寿命更长。可知此空的意思是:荷尔蒙是身体生产的控制各种身体功能的化学物质。故选G。
18.D根据下句:它们帮助身体本身抵抗各种感染。可知此空的意思是:女性荷尔蒙也用另一种方式保护身体。故选D。
19.C根据下句:科学家仍然没有确切地表明基因怎样影响年龄,但是他们认为基因却是在影响年龄。可知上句:女性基因也在帮助女性。
20.E根据空格前两句:一些人认为女性身体细胞有一个比男性老化慢的倾向,另一些人认为男性身体细胞有一个老化快的倾向。可知E项符合题意。“最近研究似乎支持这两种可能”。故选E。
【名师点睛】
在做七选五时一定要注意空格前后句子的暗示词,可以准确确定空格上的选项。比如第20小题,Some think that a woman’s body cells have a tendency(向) to age more slowly than a man’s. Others think that a man’s body cells have a tendency to age more quickly. 20  句中的Some --- Others ---,是关键词,从这里知道这是两种观点。根据空格前两句:一些人认为女性身体细胞有一个比男性老化慢的倾向,另一些人认为男性身体细胞有一个老化快的倾向。可知E项符合题意。“最近研究似乎支持这两种可能”。故选E。
考点:考查信息匹配
第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节完形填空(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)
阅读下面的短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Lainey finished third grade. She had good grades and could read 21    grade level, but she did not like to read. On a family car trip, her Aunt Dede pulled out a copy of Harry Potter, as a surprise for her   22   . But Lainey took one look at it,    23  her eyes, and said, “Borring!”
Aunt Dede, a teacher, had read the book to her students, and they loved it.   24   the youngest children in the class were    25  by the story. They   26   with great interest and then   27   joined in grand conversations about Harry`s adventures.
“How can you say it`s   28   ? Have you read it? ” asked Aunt Dede.
“No, it`s too long and it doesn`t have any   29  .” complained Lainey.
“Oh, that`s where you are    30  ;there are lots of pictures. Every page is full of pictures; you just have to read the words to    31   them. It`s like magic.”
“Nice try , Aunt Dede,”Lainey replied   32   from the back seat.
Another 33 was in order. “Well, if you don’t want to read it, give it34 .Maybe your mom would 35 hearing the story.” The book sailed through the air to Aunt Dede and she began to read it aloud. By the end of the first chapter,36 were coming from the back seat:“Please read a little37.”
Lainey is an example of an  38reader. As shown here, Lainey can become 39 about reading when 40 with literature on topics that interest her, and when the people around her model involvement in the reading process.
21.A.within         B.on          C.to             D. above
22.A.daughter       B.niece        C. student        D.friend
23.A.opened         B.dried        C.rolled          D.shaded
24.A.Even          B.Still         C. Just           D.Yet
25.A.surpried       B.annoyed     C. puzzled        D.attracted.
26.A.read           B.told         C.listened        D.wrote
27.A.suspectedly     B.anxiously    C.calmly         D.enthusiastically
28.A.amazing        B.boring      C.ridiculous       D.humorous
29.A.pictures        B.stories      C. adventures      D.conversations
30.A.crazy         B.foolish      C. wrong          D.different
31.A.see           B. match      C.show           D.recognize
32.A.sourly        B.patiently     C. eagerly         D.shyly
33.A.idea          B.try          C.belief          D.behavior
34.A.away         B.out          C.in             D.back
35.A.enjoy         B.admit        C. mind          D.finish
36.A.decisions      B. requests     C.comments       D.promises
37.A.more clearly      B.longer        C. louder          D.more carefully38.A. Unpleasant      B. Innocent      C.unwilling         D.independent 39.A.astonished        B.worried       C. confused        D.excited40.A. presented        B. concerned     C.disturbed        D.replaced
【答案】21.D  22.B  23.C  24.A  25.D  26.C  27.D  28.B  29.A  30.C  31.A  32.A  33.B  34.D  35.A  36.B  37.C  38.C  39.D  40.A
22.B考查名词。A.daughter女儿;B.niece侄子;C. student 学生;D.friend朋友。根据“姑姑拿出一本哈利比特”,可知是“给她侄子一个惊喜”,故选B。
23.C考查动词。A.opend打开;B.dried哭;C.rolled滚动;D.shaded遮蔽。句意:Lainey看了它一眼,转动着眼珠,说“令人厌烦”。故选C。
24.A考查副词。A.Even甚至;B.Still仍然;C. Just仅仅,只是;  D.Yet然而。句意:Aunt Dcde,一位老师,曾给她的学生读过这本书,他们喜欢它。甚至班里最小的孩子也被故事吸引。故选A。
25.D  考查动词。A.surpriesd使惊讶;B.annoyed 烦恼;C. puzzled疑惑; D.attracted吸引。
句意:甚至班里最小的孩子也被故事吸引。故选D。
26.C考查动词。A.read阅读;B.told告诉;C.listened听;D.wrote写。根据上文可知“孩子们带着极大的兴趣听这故事”。故选C。
27.D考查副词。A.suspectedly怀疑地;B.anxiously焦虑地;C.calmly冷静地;D.enthusiastically充满热情地。听玩故事后,孩子们充满热情地加入到关于哈利波特冒险的谈话中。故选D。
28.B考查形容词。A.amazing令人惊讶的;B.boring厌烦的;C.ridiculous荒谬的;D.humorous幽默的。根据第一段最后一个单词,可知此处意思是“你怎么能说它是令人厌烦的呢”?故选B。
29.A考查名词。A.pictures图画;B.stories故事;C. adventures冒险; D.conversations谈话。句意:它太长,也没有图画。根据文章第一句可知他是一个三年级的孩子,当然喜欢看图画。故选A。
30.C考查形容词。A.crazy疯狂的;B.foolish 愚蠢的;C. wrong 错误的;D.different不同的。
根据空格下句“有许多图画,每页都有图画”。可知你说没图画是你“错了”。故选C。
34.D  考查副词。A.away离开;B.out外面;C.in在---里面;D.back向后地。句意:如果你不想读它,把它还回去。give back归还,故选D。
35.A考查动词。A.enjoy喜爱;B.admit承认;C. mind介意; D.finish完成。句意:或许你的妈妈喜欢听这个故事。故选A。
36.B考查名词。A.decisions决定;B. requests 请求;C.comments评论;D.promises许诺。句意:第一章快读完的时候,请求从后面的座位传来,“请再大点声读”。故选B。
37.C  考查副词。A.more clearly 更清晰; B.longer 更长; C. louder 更大声; D.more carefully更细心地。句意:请求从后面的座位传来,“请再大点声读”。故选C。
38.C考查形容词。A. Unpleasant 不愉快的; B. Innocent  无辜的;C.unwilling  不愿意的; D.independent 独立的。根据上文可知“Lainey是一个不情愿的读者”。故选C。
39.D考查过去分词。A.astonished 吃惊的; B.worried担忧的;  C. confused 困惑的; D.excited兴奋的。正如上面所示,Lainey关于阅读能变的兴奋。故选D。
40.A考查动词。A. presented赠送,提出,呈现;  B. concerned 牵挂;C.disturbed 干扰; D.replaced代替。句意:当提供给他感兴趣的话题时,Lainey关于阅读能变的兴奋。present提出,呈现。故选A。
【学法指导】
浅谈如何做好完形填空
1.上下文对照,抓关键词。解完型填空题时,单独看一句话是找不到正确答案的,需要阅读下句或者若干句才能明白。所谓上下对照,即在上文和下文中找到与正确答案相同的关键词。因此,在做题时要边读边在大脑中储存上下文信息的能力,捕捉关键词。比如28小题B考查形容词。A.amazing令人惊讶的;B.boring厌烦的;C.ridiculous荒谬的;D.humorous幽默的。根据第一段最后一个单词,可知此处意思是“你怎么能说它是令人厌烦的呢”?故选B。
2.结合生活,利用常识题解题。目的考查学生的生活常识,看看学生是否善于观察生活,积累生活常识,能否利用常识去做恰当的选择。比如第29小题A考查名词。A.pictures图画;B.stories故事;C. adventures冒险; D.conversations谈话。句意:它太长,也没有图画。根据文章第一句可知他是一个三年级的孩子,当然喜欢看图画。故选A 
考点:考查故事类阅读. 
第II卷
第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
	阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
The giant panda 41  (love) by people throughout the world.Chinese scientists 42  (recent) had a chance to study a wild female panda with a newborn baby.She was a very 43  (care)mother.For 25days,she never left her baby,not even to find something 44  (eat)!She would not let any other pandas come near.She licked the baby constantly to keep it clean.Any smell might attract natural 45  (enemy)that would try to eat the little comforting  pats.The mother held the baby in her front paws much the way a human does. 46  it cried,she rocked it back and forth and gave it little comforting pats,The mother continued to care for the young panda 47  more than two years.By that time,the panda no longer needed 48  (it)mother for food.However,it stayed with her and leaned about the ways of the forest.Then,after two and a half years,the mother 49  (drive)the young panda away.It was time for her to have a new baby,50  it was also time for the young panda to be independent.
【答案】41.is loved   42.recently   43.caring/careful  44.to eat          45.enemies 
46.When/If   47.for       48.its           49.drove          50.and
 42.recently  副词修饰动词,故填recently。
43.caring/careful  此处是现在分词或形容词作定语,放在名词前面,故填caring/careful。
44.to eat  句意:甚至不去找吃的东西。此处是动词不定式放在不定代词后面作后置定语,故填to eat。
45.enemies  句意:任何气味都可能吸引自然界的敌人。自然界的敌人不止一个,应该用复数形式,故填enemies。
 50.and  句意:现在是她该有一个小宝宝的时间了,同时也是小熊猫该独立的时间了。此处表示并列,是一个并列句,故填and。
考点:考查语法填空
第四部分写作(共两节,满分35分)
第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
          2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
It is Mother’s Day today.Though it’s a western festival, it’s popular in China now.
Mom has a full-time job,so she has to do most of the houseworks.She is a great mother.Both Dad or I planned to do something on Mother’s Day.We get up early in the morning.Dad cleaned the house,and then went on shopping.When he came back,I found a bunch of flowers in her hand.I asked Mom to stay in the sitting room and I cooked in kitchen.The dishes what I cooked were Mom’s favoritiest.At dinner,we said to her,“Happy Mother’s Day!”Mom was grateful and moving. 
【答案】 1.so---but    2.houseworks---housework    3.or---and   4.get---got     5.去掉on     6.her---his 
7.在in和kitchen之间加the   8.what---that/which(或去掉what)   9.favoritest---favorite  10.moving---moved   
【解析】
试题分析:和妈妈过母亲节。
1.so---but 句意:妈妈有一个全职工作,但是她不得不做多数的家务。此处表示转折关系,故把so---but。
2.houseworks---housework    “housework”是不可数名词,故把 houseworks---housework。
3.or---and   固定搭配:both---and---,两个都---。故把 or---and。
4.get---got   句意:在母亲节我们起床早。根据句意可知用一般过去时态,故把get---got。
5.去掉on    固定词组:go shopping 去购物。可知去掉on。
6.her---his    句意:在爸爸手里。故把her---his。
 9.favoritest---favorite   “favorite”本身就是“最喜欢”,故把favoritest---favorite。
10.moving---moved     句意:妈妈即感激有感动。故把moving---moved。
【名师点睛】
表示情感的现在分词和过去分词
surprising令人惊讶的,surprised感到惊讶;frightening令人害怕的, frightened感到害怕; moving令人感动的, moved 感动;exciting 令人兴奋的,excited 感到兴奋;boring令人厌烦的, bored感到厌烦;annoying令人烦恼的,annoyed感到烦恼的。现在分词的主语通常指事物;过去分词的主语通常指人。比如第10小题moving---moved  句意:妈妈即感激有感动。故把moving---moved。
考点:考查短文改错
第二节书面表达(满分25分)
第二节书面表达(满分25分)
某中学生英文报正举办“The Season I Like Best”的征文活动。请用英文写一篇短文投稿,内容包括:
1. 你最喜欢的季节;
2. 你喜欢该季节的两条理由(如:气候、景色、活动、感受……)。
注意:
1. 词数100左右;
2. 题目已为你写好;
3. 行文连贯,语篇完整;
4. 文中不得透露个人真实信息。















高考学习网-中国最大高考学习网站Gkxx.com | 我们负责传递知识!


































本网部分资源来源于会员上传,除本网组织的资源外,版权归原作者所有,如有侵犯版权,请联系并提供证据(kefu@gkxx.com),三个工作日内删除。

精品专题more

友情链接:初中学习网人民网高考网易高考高中作文网新东方冬令营