欢迎来到高考学习网,

[登录][注册]

免费咨询热线:010-57799777

高考学习网
今日:1530总数:5885151专访:3372会员:401265
当前位置: 高考学习网 > 2014年高考真题——英语(四川卷)解析版 Word版含答案

2014年高考真题——英语(四川卷)解析版 Word版含答案

资料类别: 英语/试题

所属版本: 通用

所属地区: 四川

上传时间:2014/6/10

下载次数:1931次

资料类型:历年高考题

文档大小:209KB

所属点数: 0

普通下载 VIP下载 【下载此资源需要登录并付出 0 点,如何获得点?
2014年四川省高考真题解析
英  语
第I卷  (选择题  共90分)
第一部分  英语知识运用(共两节, 共40分)
第一节 单项填空
从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(共10小题;每小题1分,共10分)
1. ---She’d lived in London and Manchester, but she liked ______ and moved to Cambridge.
A. both          B. neither         C. none       D. either
【答案. Grandma pointed to the hospital and said, “That’s ______ I was born.”
A. when       B. how       C. why       D. where
【答案. Was it because Jack came late for school _______ Mr. Smith got angry?
A. why         B. who         C. where         D. that
【答案. Until now, we have raised 50,000 pounds for the poor children, _______ is quite unexpected.
A. that          B. which          C. who          D. it
【答案答案when my mother _______ take me to Disneyland at weekends. 
A. might            B. must           C. would        D. should
【答案—I hope to take the computer course.
—Good idea. ________ more about it, visit this website.
A. To find out      B. Finding out      C. To be finding out      D. Having found out
【答案…”。句意:——我希望参加电脑课程。——好主意。为了获取更多有关的东西,(你)去访问一下这个网站。
8. I’ll be out for some time. _______ anything important happens, call me up immediately.
A. In case        B. As if            C. Even though       D. Now that
【答案in case“万一,以防”;as if“好像”;even though“甚至”;now that“既然,由于”,根据句意填A。句意:我要出去一下。万一有什么重要事,马上打我电话。
9. She _______ someone, so I nodded to her and went away.
A. phoned        B. had phoned       C. was phoning      D. has phoned
【答案’s on me.
--_________.
A. You are welcome       B. Oh, I’d like to    C. Well, I’m afraid so     D. That’s all right
【答案you are welcome“不客气,不用谢”;I’d like to“我愿意,乐意”;I’m afraid so“恐怕是这样”;that’s all right“不用谢,没关系”。句意:——今晚一起吃饭怎么样?我请客。——噢,我很乐意。
第二节  完形填空
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、 C和D)中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(共20小题;每小题1.5分,共30分)
My husband, Tom, has always been good with animals, but I was still amazed when he befriended a female grouse(松鸡). It’s    11   for a grouse to have any contact(接触)with people. In fact, they’re hard to spot,    12   they usually fly off when they hear humans approaching. 
This grouse came into our lives in   13   . Tom was working out in the field when he   14   her walking around at the edge of the field. She was    15   unafraid and seemed to be   16   about what he was doing.
Tom saw the    17   bird several times, and she got more comfortable around him. We quickly grew   18   of the bird and decided to call her Mildred.
One day, as Tom was working, Mildred came within a few feet of him to watch. Tom   19   he didn’t see her and kept working to see what she would do next.
Apparently, she didn’t like to be   20   . She’d run up and peck(啄)at Tom’s hands, then   21   off to see what he would do. This went on for about 20 minutes, until Mildred became tired of the   22   and left.
As spring went and summer came, Mildred started to   23  more and more often.    24   Mildred felt comfortable enough to jump up on Tom’s leg and stay long enough for me to get a   25 of the two of them together. This friendly grouse soon felt   26   not just with our family, but with anybody who walked or drove by.
When hunting season opened, we put a   27   at the end of our driveway asking   28  not to shoot our pet grouse. My father, who lived down the road,   29  warned people not to shoot her.    30   , hunters would stop and take pictures, because they had never seen anything like her. 
11. A. interesting    B. reasonable    C. impossible    D. unusual
12. A. though       B. because      C. unless        D. until
13. A. spring        B. summer     C. autumn       D. winter
14. A. got          B. kept         C. noticed       D. imagined
15. A. naturally      B. certainly     C. normally      D. surprisingly
16. A. crazy         B. curious       C. concerned    D. cautious
17. A. shy          B. awkward      C. friendly      D. elegant
18. A. careful      B. tired         C. fond         D. sick
19. A. supposed     B. realized      C. hoped        D. pretended
20. A. ignored       B. observed     C. amazed      D. disturbed
21. A. put           B. back         C. set         D. take
22. A. game         B. work         C. place        D. man
23. A. give up       B. come out       C. turn over     D. fly by
24. A. Eventually     B. Suddenly       C. Constantly    D. Presently
25. A. chance       B. dream          C. picture       D. sense
26. A. comfortable    B. guilty         C. anxious      D. familiar
27. A. lantern         B. sign          C. gun        D. Loudspeaker
28. A. drivers         B. farmers       C. hunters     D. tourists
29. A. just            B. yet          C. thus        D. also
30. A. In fact         B. For long       C. On the contrary    D. By the way
【内容要点】
本文是一篇记叙文。本文叙述了作者的丈夫如何与一只松鸡成为朋友的事情。文章描述了作者的丈夫Tom与松鸡成为朋友的过程,而后,松鸡便成为了这一家人的朋友,即便是在狩猎季节,他们也提醒那些猎人不要猎杀那只松鸡。
【答案与解析】
11.D 考查形容词词义辨析及语境理解。对于一只松鸡来说与人类有任何的接触都是不寻常的。此处interesting有趣的,reasonable有道理的,impossible不可能的,unusual不寻常的,罕见的。
12. B 考查连词词义及语境理解。事实上,它们很难被发现,因为当他们听到人类靠近的时候,通常就会飞走。此处though虽然,because因为,unless除非,until直到。
13. A 考查语境理解。这只松鸡是在春天走进我们的生活的。倒数第二段话首句有提示:As spring went and summer came。
14. C 考查动词词义辨析及语境理解。Tom正在田地里劳作,突然他注意到她在田边上走动。此处get使得,keep保持,notice注意到,imagine想象。
15. D 考查副词词义辨析及语境理解。令人感到惊奇的是,她并不害怕,而且看起来对他所做的事情很好奇。此处naturally自然地,certainly当然,normally正常地,surprisingly令人惊奇地。
16. B 考查形容词词义辨析及语境理解。令人感到惊奇的是,她并不害怕,而且看起来对他所做的事情很好奇。此处crazy疯狂的,着迷的,curious好奇的,concerned关心的,担心的,cautious慎重的。
17. C 考查形容词词义辨析及语境理解。Tom看了这只友好的松鸡几次,然后她就感到呆在他周围更加舒服了。此处shy害羞的,awkward笨拙的,friendly友好的,elegant优雅的。
18. C 考查形容词词义辨析及语境理解。我们很快喜欢上了这只松鸡并决定叫她Mildred。此处careful仔细的,tired疲倦的,fond喜欢的,sick生病的。
19. D 考查动词词义辨析及语境理解。Tom假装没看到她而继续做他的事情,看看她下一步要做什么。此处suppose认为,设想,realize意识到,hope希望,pretend假装。
20. A 考查动词词义辨析及语境理解。很明显,她不喜欢被忽略。ignore忽视,observe观察,amaze惊奇,disturb打扰。
21. B 考查动词动词短语词义辨析及语境理解。她会跑上前来啄Tom的手,然后后退,看看他会做什么。此处put off推迟,back off后退,set off出发,开始,take off起飞。
22. A 考查语境理解。这事持续了大约20分钟,直到Mildred对这个游戏感到厌烦而离开。
23. B 考查动词短语辨析及语境理解。当春天过去夏季到来的时候,Mildred开始更加经常的出现。此处give up放弃,come out出来,出现,turn over翻转,fly by飞过,飞逝。
24. A 考查副词词义辨析及语境理解。到最后最终,Mildred感到足够的安全舒适,可以跳到Tom的腿上呆足够长的时间而我便可以为他们两个一起拍个照。此处eventually最终,suddenly突然,constantly不断地,presently目前。
25. C 考查语境理解。此处get a picture of the two of them together意为,为他们两个一起拍照。
26. A 考查形容词词义辨析及语境理解。这只友好的松鸡很快感到很舒适,不仅与我们家里人,而且与任何一个路过或驱车而过的人都是这样。
27. B 考查语境理解。当狩猎季节到来的时候,我们在马路的一头放了一个标志,叫猎人不要射杀我们的宠物松鸡。
28. C 考查语境理解。当狩猎季节到来的时候,我们在马路的一头放了一个标志,叫猎人不要射杀我们的宠物松鸡。
29. D 考查语境理解。我的父亲也警告人们不要射杀她。
30. A 考查语境理解。事实上,猎人会停下来拍照,因为他们从未见到过像这只松鸡一样的动物。

第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A. B. C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(共15小题;每小题2分,满分30分)
A
Do you want to get home from work knowing you have made a real difference in someone’s life?
If yes, don’t care about sex or age! Come and join us, then you’ll make it!
Position: Volunteer Social Care Assistant
        (No Pay with Free Meals)
Place: Manchester
Hours: Part Time
We are now looking for volunteers to support people with learning disabilities to live active lives! Only 4 days left. Don’t miss the chance of lending your warm hands to help others!
Role: 
You will provide people with learning disabilities with all aspects of their daily lives. You will help them to develop new skills. You will help them to protect their rights and their safety. But your primary concern is to let them know they are valued.
Skills and Experience Required:
You will have the right values and great listening skills. You will be honest and patient. You will have the ability to drive a car and to communicate in fluent written and spoken English since you’ll have to help those people with different learning disabilities. Previous care-related experience will be a great advantage for you.
31. The text is meant to ________
A. leave a note
B. send an invitation
C. present a document
D. carry an advertisement
32. What does the underlined part mean?
A. You’ll make others’ lives more meaningful with this job.
B. You’ll arrive home just in time from this job.
C. You’ll earn a good salary from this job.
D. You’ll succeed in getting this job. 
33. The volunteers’ primary responsibility is to help people with learning disabilities ________.
A. to get some financial support
B. to properly protect themselves
C. to learn some new living skills
D. to realize their own importance
34. Which of the following can first be chosen as a volunteer?
A. The one who can drive a car.
B. The one who has done similar work before.
C. The one who has patience to listen to others.
D. The one who can use English to communicate.
【内容要点】
这是一篇应用文。本文是一则广告,其内容是招聘志愿者来照顾有学习障碍的人。
31. D 考查判断推理。通读全文可以得知,本文是一则招志愿者的广告。
32. A 考查猜测词义。根据make it的本意“做到,成功”及结合文章前两句话Do you want to get home from work knowing you have made a real difference in someone’s life? If yes…可知答案为A。
33. D 考查细节理解。根据倒数第二段末句But your primary concern is to let them know they are valued可知答案为D。
34. B 考查细节理解。根据文章末句Previous care-related experience will be a great advantage for you可知答案为B。
B
In 1943, when I was 4, my parents moved from Coeur d’Alene, Idaho, to Fairbanks, Alaska, where adventure was never far away.
We arrived in the summer, just in time to enjoy the midnight sun. All that sunlight was fantastic for Mom’s vegetable garden. Working in the garden at midnight tended to throw her timing off, so she didn’t care much about my bedtime.
Dad was a Railway Express agent and Mom was his clerk. That left me in a mess. I usually managed to find some trouble to get into. Once I had a little fire going in the dirt basement of a hotel. I had tried to light a barrel(桶)of paint but couldn’t really get a good fire going. The smoke got pretty bad, though, and when I made my exit, a crowd and the police were there to greet me. The policemen took my matches and drove me home.
Mom and Dad were occupied in the garden and Dad told the police to keep me, and they did! I had a tour of the prison before Mom rescued me. I hadn’t turned 5 yet.
As I entered kindergarten, the serious cold began to set in. Would it surprise you to know that I soon left part of my tongue on a metal handrail at school?
As for Leonhard Seppala, famous as a dog sledder(驾雪橇者), I think I knew him well because I was taken for a ride with his white dog team one Sunday. At the time I didn’t realize what a superstar he was, but I do remember the ride well. I was wrapped(包裹)heavily and well sheltered from the freezing and blowing weather.
In 1950, we moved back to Coeur d’Alene, but we got one more Alaskan adventure when Leonhard invited us eight years later by paying a visit to Idaho to attend a gathering of former neighbors of Alaska. 
35. What can be inferred about the author’s family?
A. His father was a cruel man.
B. His parents didn’t love him.
C. His parents used to be very busy.
D. His mother didn’t have any jobs.
36. What happened when the author was 4?
A. He learned to smoke.
B. He was locked in a basement.
C. He was arrested by the police.
D. He nearly caused a fire accident.
37. Which of the following is true?
A. Leonhard was good at driving dog sleds.
B. The author spent his whole childhood in Alaska.
C. Leonhard often visited the author’s family after 1950.
D. The author suffered a lot while taking the dog sled in Alaska.
38. What is the author’s purpose of writing the text?
A. To look back on his childhood with adventures.
B. To describe the extreme weather of Alaska.
C. To express how much he misses Leonhard.
D. To show off his pride in making trouble.
【内容要点】
    本文是一篇记叙文。作者在文中回忆了在他童年时,由于父母的忙碌,在他身上所发生的一些奇遇——点燃油漆,差点引起火灾,而被警察收容;上幼儿园时患上严重感冒;在学校栏杆上撞坏我的舌头;在恶劣天气里乘坐Leonhard的雪橇的冒险旅行……。
35. C 考查判断推理。根据文中Working in the garden at midnight tended to throw her timing off, so she didn’t care much about my bedtime及Mom and Dad were occupied in the garden and Dad told the police to keep me等话语可以推断出,作者的父母当时忙于他们自己的事情,无暇照顾我。
36. D 考查细节理解。根据文章第三段话的叙述,I had tried to light a barrel(桶)of paint but couldn’t really get a good fire going. The smoke got pretty bad, though, and when I made my exit, a crowd and the police were there to greet me,可知,我点燃了一桶油漆,但火并没燃得很大烟却很浓,警察来把我带走。所以答案选D。
37. A 考查判断推理。根据倒数第二段话At the time I didn’t realize what a superstar he was, but I do remember the ride well可以推断Leonhard很擅长驾雪橇。
38. A 考查判断推理。作者在文中回忆了在他童年时,由于父母的忙碌,在他身上所发生的一些奇遇。故答案为A。

C
   A schoolgirl saved her father’s life by kicking him in the chest after he suffered a serious allergic(过敏的) reaction which stopped his heart .
   zzy, nine, restarted father Colm’s heart by stamping(踩)on his chest after he fell down at home and stopped breathing.
   zzy’s mother, Debbie, immediately called 999 but Izzy knew doctors would never arrive in time to save her father, so decided to use CPR.
   However, she quickly discovered her arms weren’t strong enough, so she stamped on her father’s chest instead. 
   Debbie them took over with some more conventional chest compressions(按压) until the ambulance arrived . 
   Izzy, who has been given a bravery award by her school, said:“I just kicked him really hardMy mum taught me CPR but I knew I wasn’t strong enough to use hands .I was quite scared .The doctor said I might as well be a doctor or a nurse, My mum said that Dad was going to hospital with a big footprint on his chest.”
  “She’s a little star,” said Debbie, “I was really upset but Izzy just took over . I just can’t believe what she did. I really think all children should be taught first aid. Izzy did CPR then the doctor turned up. Colm had to have more treatment on the way to the hospital and we’ve got to see an expert.”
   Truck driver Colm, 35, suffered a mystery allergic reaction on Saturday and was taken to hospital, but was sent home only for it to happen again the next day. The second attack was so serious that his airway swelled, preventing him from breathing, his blood pressure dropped suddenly, and his heart stopped for a moment.
   He has now made a full recovery from his suffering.
39. Izzy kicked her father in the chest_________.
   A. to express her helplessness
   B. to practise CPR on him
   C. to keep him awake
   D. to restart his heat
40. What’s the right order of the events?
   ① Izzy kicked Colm
   ② Debbie called 999
   ③ Izzy learned CPR
   ④ Colm’s heart stopped.
   A. ③①②④    B.④②③①     C. ③④②①    D. ④③①②
41. What does Paragraph 8 mainly talk about?
   A .What Colm suffered. 
   B. Colm’s present condition. 
   C .What caused Colm’s allergy. 
   D. Symptoms of Colm’s allergic reaction.  
42. Why does the author write the news?
   A. To describe a serious accident. 
   B. To prove the importance of CPR.
   C. To report a 9-year-old girl’s brave act. 
   D .To call people’s attention to allergic reaction.
【内容要点】
这是一篇新闻报道。文章报道了一个勇敢的女生通过踹她父亲的胸部,将她的父亲从死神手中挽救回来的感人故事。
39. D 考查细节理解。根据文章第一段及第二段话Izzy, nine, restarted father Colm’s heart by stamping(踩)on his chest after he fell down at home and stopped breathingAll human beings possess a body clock. Along with other alerting(警报)systems, this governs the sleep/wake cycle and is therefore one of the main processes which govern sleep behaviour. Typically, the preferred sleep/wake cycle is delayed in adolescents, which leads to many students not feeling sleepy until much later in the evenings. This typical sleep pattern is usually referred to as the “night owl” schedule of sleep.
This is opposed to the “early bird” schedule, and is a kind of disorder where the individual tends to stay up much past midnight. Such a person has great difficulty in waking up in the mornings. Research suggests that night owls feel most alert and function best in the evenings and at night. Research findings have shown that about 20 percent of people can be classified as “night owls” and only 10 percent can be classified as “early birds”—the other 70 percent are in the middle. Although this is clearly not true for all students, for the ones who are true night owls this gives them an excellent excuse for missing their lectures which unfortunately fall before midday.
43. What does the author stress in Paragraph 1?
A. Many students are absent from class. 
B. Students are very tired on Monday mornings.
C. Students do not adjust their sleep patterns well.
D. Students are not well prepared for class on Mondays.
44. Which of the following is true according to Paragraph 2?
A. Most students prefer to get up late in the morning.
B. Students don’t sleep well because of alerting systems.
C. One’s body clock governs the sleep/wake cycle independently.
D. Adolescents’ delayed sleep/wake cycle isn’t the preferred pattern.
45. Which of the following is closest in meaning to the underlined word “classified”?
A. Criticised.     B. Grouped.     C. Organised.      D. Named.
46. What does the text mainly talk about?
A. Functions of the body clock.
B. The “night owl” phenomenon.
C. Human beings’ sleep behaviour.
D. The school schedule of “early bird”.
【内容要点】
这是一篇说明文。本文以学生星期一早上上课时很多学生难以将他们的睡眠周期调整到正常为引子,解释了“night owl”这一睡眠周期现象。
43. C 考查判断推理。文章开头便举例——在星期一早上的课上只有20%的学生到,在上课15分钟后,仅有10%的学生还醒着,有人还穿着睡衣,而最终归结到本段的尾句Obviously, students are terrible at adjusting their sleep cycles to their daily schedule。可知答案为C。
44. D 考查判断推理。根据文章第二段the preferred sleep/wake cycle is delayed in adolescents(首选的醒睡周期在青少年身上被推迟了)第三段话This is opposed to the “early bird” schedule, and is a kind of disorder where the individual tends to stay up much past midnight可知,这种“night owl”现象是一种紊乱,并不是较优的睡眠周期。
45. B 考查猜测词义。根据此句语境可知答案:调查结果表明大约20%的人可归类为“猫头鹰”型,只有10%的人可以归为“早起”型。此处classify应为“归类,分类,分组”等意思。
E
Women are friendly. But men are more competitive. Why? Researchers have found it’s all down to the hormone oxytocin(荷尔蒙催生素). Although known as the love hormone, it affects the sexes differently.
“Women tend to be social in their behavior. They often share with others. But men tend to be competitive. They are trying to improve their social status,” said Professor Ryan.
Generally, people believe that the hormone exytocin is let out in our body in various social situations and our body creates a large amount of it during positive social interaction(互动)such as falling in love or giving birth.
But in a previous experiment Professor Ryan found that the hormone is also let out in our body during negative social interactions such as envy.
Further researches showed that in men the hormone oxytocin improves the ability to recognize competitive relationships, but in women it raises the ability to recognize friendship.
Professor Ryan’s recent experiment used 62 men and women aged 20 to 37.
Half of the participants(参与者)received oxytocin. The other half received placebo(安慰剂). 
After a week, the two groups switched with participants. They went through the same procedure with the other material.
Following each treatment, they were shown some video pictures with different social interactions. Then they were asked to analyze the relationships by answering some questions. The questions were about telling friendship from competition. And their answers should be based on gestures, body language and facial expressions.
The results indicated that, after treatment with oxytocin, men’s ability to correctly recognize competitive relationships improved, but in women it was the ability to correctly recognize friendship that got better.
Professor Ryan thus concluded: “Our experiment proves that the hormone oxytocin can raise people’s abilities to better distinguish different social interactions. And the behavior differences between men and women are caused by biological factor(因素)that are mainly hormonal.”
47. What causes men and women to behave differently according to the text?
A. Placebo.     B. Oxytocin.      C. The gesture.      D. The social status.
48. What can we learn from Professor Ryan’s previous experiment?
A. Oxytocin affects our behavior in a different way.
B. Our body lets out oxytocin when we are deep in love.
C. Our body produces oxytocin when we feel unhappy about others’ success.
D. Oxytocin improves our abilities to understand people’s behavior differences.
49. Why did Professor Ryan conduct the recent experiment?
A. To test the effect of oxytocin on the ability to recognize social interactions.
B. To know the differences between friendship and competition.
C. To know people’s different abilities to answer questions.
D. To test people’s understanding of body language.
50. The author develops the text by _______.
A. explaining people’s behavior
B. describing his own experiences
C. distinguishing sexual differences
D. discussing research experiments
【内容要点】
本文是一篇科普文。文章通过Professor Ryan所做的调查实验发现,荷尔蒙催生素能提高人们更好辨认不同的社会交往的能力;男女之间行为的差异是由主要是荷尔蒙的生物因素所引起的。
47. B 考查细节理解。根据文章首段Women are friendly. But men are more competitive. Why? Researchers have found it’s all down to the hormone oxytocin(荷尔蒙催生素)可知,男女之间行为表现的不同是完全由于荷尔蒙催生素。
48. A 考查判断推理。根据文章第四段话But in a previous experiment Professor Ryan found that the hormone is also let out in our body during negative social interactions such as envy可知,在消极的如妒忌这类社会交往中,我们身体也释放出荷尔蒙。
49. A 考查判断推理。根据Professor Ryan所做的实验的过程及最后所得出的实验结论Our experiment proves that the hormone oxytocin can raise people’s abilities to better distinguish different social interactions可知,最近这次实验是想测试一下荷尔蒙催生素对辨认社交能力的效果,而结果证实了荷尔蒙催生素能提高人们的这种能力。
50. D 考查判断推理。本题为文章结构题。文章是通过讨论所做的不同的实验及结果而展开的,故答案为D。

第二节 根据对话内容,从对话后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项多余选项。(共5小题;每小题2分,共10分)
Mary: Mike, how do I look in these blue jeans?
Mike: ______51_____ They really suit you, Mary!
Mary: Thanks, you know, these kinds of jeans are in style now.
Mike:      52      
Mary: I mean… they are very popular these days; everyone is wearing them!
Mike: You are great at keeping up with fashions.
Mary: Well,      53     
Mike: Perhaps you can help me pick out a pair of jeans now, since you are an expert.
Mary:     54        I would be happy to help you with your fashion change!
Mike:     55       

Wow, great!
No problem!
See you then.
Any suggestions?
I am a girl after all.
What do you mean?
Thank you so much!
【内容要点】这是一则以牛仔裤为谈论话题的简短对话。
51. A  Mary问Mike,她穿上牛仔怎么样;并根据后文“Thanks”可知答案为A。
52. F  根据后文Mary所说的I mean…可知答案为F。
53. E  根据上句Mike评价Mary擅跟随时尚,可以得知选E:我毕竟是个女孩。
54. B  上句Mike叫Mary帮他挑牛仔裤,因此答案为B:没问题。
55. G  Mary答应帮助,故Mike需要感谢。

第II卷   (非选择题 共60分)
第三部分  写作(共三节, 共60分)
第一节 阅读表达(共5小题;每小题2分,共10分)
阅读下面短文,并用英语回答问题,请注意题后的词数要求。
When my father was celebrating a milestone(里程碑)birthday, I pulled together a surprise gift treat he would never forget.
As he was approaching 60, I had a fun idea: What if I could get the memories people had of him, put each one into an envelope—60 in total—and have him open them, one by one, on his birthday? So I wrote an e-mail to family and friends, explaining my idea.
I sent the e-mail and waited. And then the replies started coming in and I was very, very surprised. There were so many memories, and they were all so lovely. They came from the ’50s, ’60s,’70s, from every decade(十年)between now and the day my dad was born. They came from my mother, my siblings, my grandma, my dad’s friends from high school, his sister, my dad’s first boss, a colleague at his first job, from people who hadn’t seen my dad in 40 years, from people I myself hadn’t even informed. They typed them and handwrote them. They mailed them and e-mailed them.
The night before Dad's birthday, my sister and I stayed up late, putting everything together with some envelopes.
The next morning, after breakfast and presents and cake, we gave the pile of envelopes to him. "Just one more thing for you,” we said.
It took him a long time to open them and read. Each one was a brief ticket to another time, a leap(跳跃)backward over years and decades. There was a lot of laughter and a few tears, too.
I was kind of sad when the project was over because it was great fun to collect these memories. It gave me a different picture of dad.
56. When did the author give her father a surprise gift?(no more than 4 words)
57. Who sent the mails?( no more than 6 words)
58. Why did the author and her sister stay up late the night before their father’s birthday? ( no more than 9 words)
59. How did the author’s father most probably feel when he read the mails? ( no more than 3 words)
60. What was the surprise gift? ( no more than 6 words)
【内容要点】本文是一篇记叙文。本文记叙了作者在其父亲60岁生日时所给她父亲一个惊奇礼物的事情。这个礼物便是——认识他父亲的人对他父亲的回忆。
56.On his 60th birthday。考查细节理解。根据文章第一、二段话可知,作者是打算在她父亲60岁生日时,给她父亲一个惊奇的礼物。
57. The people who know/ knew her father。考查细节理解。根据文章第三段话They came from my mother, my siblings, my grandma, my dad’s friends from high school, his sister, my dad’s first boss, a colleague at his first job, from people who hadn’t seen my dad in 40 years, from people I myself hadn’t even informed所列举的这些人,可知他们都是认识父亲的人。
58. Because they need to put the mails into envelopes。考查细节理解。根据文章第四段The night before Dad's birthday, my sister and I stayed up late, putting everything together with some envelopes可知作者需要把这些mails放入信封。
59. He felt/ was moved/ excited/ happy。考查判断推理。根据文章倒数第二段There was a lot of laughter and a few tears, too可知这些mails让父亲心情激动,高兴。
60. The memories about/ of the author’s father。考查主旨大意。通读全文可以得知,作者在其父亲60岁生日时给他的惊奇的礼物便是人们对他父亲过往事情的回忆。根据第二段话What if I could get the memories people had of him…可以得到提示。
第二节 短文改错(共10小题;每小题1.5分,共15分)
Hello, boys and girls! Today, I am going to talk with what you should do when a fire alarm go off. If you hear the alarm, stand in line at the door and wait your teacher to lead you outside. Stay close to your teacher and classmate. Don’t panic or get out of line, and trying to remain quiet and calmly. Soon the firefighters will come and put out a fire. If it’s a false alarm and there is no fire, your teacher will lead us back to the classroom. If you notice that when someone is missing and hurt, tell your teacher immediately.
【答案……,可知此处是that引导的宾语从句表陈述,故when多余。
10.and改为or。考查并列连词。根据句意,有人不见或者受伤。
第三节 书面表达(共35分)
假设你是李夏,你的美国笔友Sam来信关心你参加高考的情况,请根据以下要点回信告知。
考试日期与科目;
考试准备情况;
考试时的状态;
对试题的感受;
可能的考试结果。
注意:
词数120左右;
开头语和结尾语已为你写好;
可以适当增加细节,以使行文连贯;
文中不能出现考生真实姓名和学校名称。
参考词汇:高考college entrance examination
Dear Sam, 
Thank you for your concern.___________________________________________________
__________________________________________________                        
Best wishes!
Yours, 
Li Xia
【内容要点】
今年四川省的写作仍沿用往年的半开放式作文。本次写作以信为载体,介绍考生自己参加高考的相关事宜。信的开头和结尾已经给出,不需要考虑信的格式,只需审出此文要点:1.考试日期与科目;2.考试准备情况;3.考试时的状态;4.对试题的感受;5.可能的考试结果。考生在写作过程中可以适当增加细节以达到行文连贯和满足字数的要求。考生还可以根据行文的需要进行分段。
【参考例文】
Dear Sam, 
Thank you for your concern. Well, I’m now taking the once-a-year college entrance examination. We are scheduled to attend the exam on June 7th and 8th, on the first day of which Chinese and math will be tested, the second day geography, history, politics and English. 
Over the past ten months, we have been busy in preparing for this examination. Besides listening to teachers carefully in class, we often work deep into night. Therefore, I believe I can succeed. 
At first, I felt a little bit nervous but soon I calmed down because Chinese and math, I came to realize, were very easy and English is my favorite subject, you know. So I suppose I can get a good mark which will enable me to enter my ideal college. 
Best wishes!
Yours, 
Li Xia

















高考学习网-中国最大高考学习网站Gkxx.com | 我们负责传递知识!






































本网部分资源来源于会员上传,除本网组织的资源外,版权归原作者所有,如有侵犯版权,请联系并提供证据(kefu@gkxx.com),三个工作日内删除。

精品专题more

友情链接:初中学习网人民网高考网易高考高中作文网新东方冬令营